Piano les voor kinderen

Piano lessen voor kinderen

Is pianoles voor een kind een goed idee?

Er zijn heel veel theorieën over opvoeding. Er zijn boeken vol geschreven over dit onderwerp en toch maken veel ouders er een potje van. Dat is niet eerlijk, we doen ons best maar die lastige kinderen werken niet altijd mee. Ligt het aan de kinderen, de ouders of toch aan iets anders? Denk aan muziekles; veel volwassenen denken met afschuw terug aan hun kindertijd met piano, een trombone of een viool leren spelen. Alleen een drumstel vindt iedereen leuk, nou ja behalve de buren dan… Is pianoles voor een kind een goed idee, of kun je beter met een triangel beginnen?

Leer een kind geen piano!

Om een lang verhaal kort te maken; pianoles voor een kind moet je niet aan beginnen. De kosten liggen hoog, zowel voor het instrument als voor de lessen. De kans is groot dat je kind liever iets anders doet, en zal je de rest van je leven haten. Wil jij dit horen: “Ouders zeggen altijd dat we buiten moeten spelen, waarom moest ik vroeger dan binnen blijven tot ik kromme vingers had?” Pianoles is frustrerend voor ouders en kinderen, niet doen dus.

Leer een kind wel piano!

Wat, je bent nog steeds aan het lezen? Je bent wel een doorzetter, dat is een goed begin. Want wij vinden pianoles voor een kind stiekem wél een goed idee, je moet het dan wel slim aanpakken. Bespreek als eerste met je kind of hij of zij het een goed idee vindt. Staat jouw zoon of dochter open voor piano spelen? Dan kun je verder gaan. Maar er is niets mis met voetbal, legpuzzels maken of urenlang chatten met vriendjes op de smartphone. Of misschien wel, wij hebben nou eenmaal meer verstand van piano’s dan van opvoeden…

Hoe begin je met pianoles voor kinderen?

Als je een vleugel hebt staan, dan kun je een vliegende start maken. Maar investeer niet duizenden euro’s in een nieuwe vaardigheid waar ze wellicht na een maand op uitgekeken zijn. Koop liever een fatsoenlijk keyboard of elektrische piano voor beginners, met standaard formaat toetsen waar ze mee kunnen oefenen op de juiste wijze, zonder er een tweede hypotheek op af te sluiten. Elektrisch betekent ook een hoofdtelefoonaansluiting, dat is weer goed voor de omgeving. Het belangrijkste is een leertempo dat aansluit op het individuele kind, niet te moeilijk maar wel uitdagend. Zo willen kinderen vanzelf het ‘volgende level’ halen.

Wie gaat lesgeven?

Ouders die goed piano kunnen spelen zijn helaas niet altijd de beste docenten. Zij gaan meestal uit van hun eigen kennis, niet van het kind. En als het stroef verloopt is de sfeer in huis om te snijden. Investeer liever in een goede pianodocent. Dit hoeft overigens niet aan huis of in een muziekschool, je kunt met een online cursus piano de basics leren. En zelfs voor meer ervaren pianisten zijn er cursussen online die je verder helpen te groeien in het pianospel. Kies gewoon een les wanneer het uitkomt en speel, speel, speel. Herhaal video’s, ga eens wat stappen terug en blijf herhalen. Een online docent is heel geduldig. Vergelijk het aanbod online en kies samen met je kind een docent die past bij jullie. Als er een gratis proefles is, of er een risicovrije periode, dan kun je direct aan de slag gaan.

De beste pianoles voor kinderen

Als je je kinderen graag piano wil laten spelen waarom dan niet meteen van een professional? Klik hier en bekijk de drie beste aanbieders van online piano leren spelen. Maak zelf de keuze die bij je past. Pssst als je op deze link klikt kun je eerst een gratis proefles bekijken alvorens je een online training gaat aanschaffen.