Pianoles voor beginners

6 geheimen bij pianoles voor beginners

Met 88 toetsen voor je neus lijkt piano leren spelen een haast onmogelijke opgave. Dan moet je vaak ook nog meerdere toetsen indrukken om een ‘akkoord’ te spelen, en je linkerhand beweegt op een andere snelheid dan de rechter. Ja, zo is er geen lol meer aan natuurlijk! Bij pianoles voor beginners haken er veel cursisten af. Waarom? Omdat er teveel informatie in een te korte tijd op je afkomt. Of omdat de lessen juist te langzaam gaan, en je de interesse verliest. Wil je beginnen met pianospelen en ook echt doorgaan? Dan zijn er zes geheimen die we je op deze pagina zullen verklappen.

1. Er zijn maar zeven noten

A, B, C, D, E, F, G. Zo, je bent klaar, dit zijn de zeven noten op een piano. Waar heb je de rest voor nodig dan? Dat zijn eigenlijk precies dezelfde noten maar dan een octaaf hoger of lager. Als je een A speelt aan de linkerkant van de piano klinkt die laag, aan de rechterkant klinkt de A hoog. Samen klinken ze ook goed trouwens!

2. Heb je de zwarte toetsen ook nodig?

Wist je dat er best veel piano liedjes voor beginners zijn waarbij je alleen witte toetsen hoeft te spelen? Uiteraard zitten die korte, zwarte toetsen er niet voor niets. Wat betreft de namen wordt het hier een beetje ingewikkeld want C# is bijvoorbeeld hetzelfde als Db. Dit komt omdat deze toets tussen C en D zit. Die namen komen later wel, luister eerst goed naar de klank.

3. Popmuziek spelen met vier akkoorden

Honderden populaire liedjes die sinds het midden van de twintigste eeuw zijn geschreven kun je spelen met slechts vier akkoorden. Je moet soms wat schuiven met de noten (transponeren heet dat) maar je kunt met E, B, C# mineur en A een compleet concert vullen. Soms ontbreekt er een noot, maar je komt een heel eind.

 

De beste online programma’s volgend onze redactie

4. Noten lezen is niet het belangrijkste

Enkele van de beste pianisten ter wereld kunnen geen noten lezen. Moty Alexander, Nobuyuki Tsujii en Irving Berlin bijvoorbeeld. Zeker in jazz en blues komt het regelmatig voor, denk aan Ray Charles en Stevie Wonder. Dat een aantal van deze artiesten blind zijn is geen toeval. Pianospelen doe je als eerste met je oren, niet met je ogen of vingers. Als beginnend pianist moet je dus goed luisteren, de rest komt dan (bijna) vanzelf.

5. De leraar bepaalt de kwaliteit van de student

Zeker bij pianoles voor beginners is de leraar van groot belang. Is het iemand die je uitlegt hoe het moet, of iemand die je laat ontdekken hoe het kan. Je wilt als student gemotiveerd raken en geïnspireerd worden. Als je er snel de brui aan geeft is dit zeker niet altijd jouw schuld. Als je overweegt om een online cursus pianoles te nemen kijk dan of er een gratis les beschikbaar is voor je echt begint.

6. Speel wat je leuk vindt

Niet alle liedjes voor piano zijn klassieke muziek. Sterker nog; je kunt ieder liedje spelen op een piano of keyboard, zelfs wanneer ze oorspronkelijk voor gitaar of blokfluit zijn geschreven. Jazz, soul, house of je favoriete Mario game; met piano kun je alle muziek in de wereld leren spelen. Begin bij de basis en speel de deuntjes die je kent en waar je van houdt. Dat motiveert je om verder te gaan.

Beste online piano cursus voor beginners

De beste online pianoles voor beginners is de les van Cor Bakker. Klik hier om je eerste online proefles te volgen